בעיות נפוצות בטיפול Metatarsus Adductus/Forefoot Adduction/Metatarsus Varus
הטיפול המתאים עבור סטייה פנימה של עצם המסרק (מטטרסוס אדוקטוס MTA) נקבע על פי חומרת המצב. האפשרויות המומלצות שהיו עד כה הן הזנחה של הבעיה והימור ברגלי התינוקות שהבעיה תחלוף מעצמה, מעקב, מתיחות, קשירה בעזרת רצועות, גיבוס ו/או ניתוח. בדרך כלל צורות קלות ומתונות (שהן כ- 85% מהמקרים) הרופא מטיל האחריות להורה לבצע מתיחות בתקווה לקבל תוצאות חיוביות.
למרות שתרגול המתיחות הוא נפוץ, היעילות שלו מוטלת בספק. אם העיוות אינו מתוקן תוך 2-4 חודשים, מומלץ לבצע התערבות רפואית (כמו הטיפול המתקדם בנעלי אנפו , גבס סידרתי או רצועות תומכות). יש להחליף את הגבס כל שבועיים, לאורך תקופה של 6 עד 12 שבועות.
הרופא חייב להתחשב בעובדה שגבס ורצועות תומכות יעילים כאשר גיל התינוק אינו עולה על 6 חודשים, אך אינם יעילים לאחר גיל 12 חודשים. תינוקות בעלי Metatarsus Adductus MTA חמור וקשה (כ- 15% מהמקרים) צריכים להיות מטופלים על ידי גבס סדרתי או רצועות תומכות בשבועות הראשונים של החיים. מקרים חמורים יצריכו שימוש בסד לילה, כדי להמשיך את התיקון לאחר שמסירים את הגבס הסדרתי. ישנם רופאים בישראל הדוגלים ב UNFO כטיפול היחיד . בסופו של דבר, כשלון של טיפול שמרני בילדים מעל גיל שנתיים, יצריך ניתוח.
בעיות עם גבס סדרתי
כיום, גבס סדרתי נחשב לטיפול יעיל אך מיושן עבור מטטרסוס אדוקטוס (MTA), לטיפול זה יש מספר סיבוכים וחסרונות ברורים הכוללים:
- גיבוס לקוי שיטת גיבוס בלתי מתאימה יכולה להוביל לבהונות צפופות, פצעי לחץ, בעיות מסוכנות במחזור הדם, ועיוותים אחרים בכף הרגל.
- בעיות היגיינה – הגבס חייב להישמר יבש, דבר שמקשה על שמירת ההיגיינה. שתן ופסולת זרה עלולים לחדור לתוך הגבס ולגרום גירוי לעור.
- מתח לתינוק – הגבס לוחץ ולא נוח עבור התינוק. לכן, לעתים קרובות הוא יבכה ויצרח בזמן הנחת הגבס והסרתו. מצוקה מסוג זה במהלך תקופת הינקות עלולה לגרום לבעיות פסיכולוגיות.
- מתח להורים – הורים חווים מתח וחרדה, הן בשל הטיפול הלא מוכר והלא נוח הניתן לילדם, והן בשל חוסר הוודאות בתוצאת הטיפול והחשש מסיבוכים. בנוסף, הורים עשויים להיתקל בבעיות חברתיות כאשר הם מציגים את התינוק שלהם למשפחה, לחברים ולקהילה.
- טיפול לא מתאים רופאים רבים מאמינים שגבס סדרתי (אשר במקור פותח עבור בעיית קלאב פוט) הוא טיפול נוקשה מדי עבור מטטרסוס אדוקטוס (MTA). עבור סטייה פנימה של עצם המסרק (מטטרסוס אדוקטוס MTA) , אנשי מקצוע לעתים קרובות ממליצים לטפל בצורה מינימאלית או לא לטפל כלל, מתוך תקווה שהטבע והזמן יתקנו את העיוות.
- בזבוז זמן – גבס הוא תהליך המצריך זמן רב, גורם למתח מיותר, הן עבור התינוק והן עבור משפחתו.
לסיכום, סד UNFO הוא אופציה קלה, הגיונית, נטולת מתחים לטיפול בעיוותים של כף רגל, כגון סטייה פנימה של עצם המסרק (Metatarsus Adductus MTA) ההורים בבית יכולים לשים לילד את ה"נעליים" האורטופדיות שמעוצבות בצורה מיוחדת, ולהסיר אותן כשיש לרחוץ אותו או לבצע פעילויות אחרות. הנעליים האלו נוחות ולא גורמות לילד כל כאב.